Cauta un cuvant


curs - CURS1, cursuri, s.n. I. 1. Mişcare a unei ape curgătoare în direcţia pantei; p. ext. albia, întinderea sau direcţia unei ape curgătoare. 2. (Înv.) Mers (repede). II. Fig. 1. Trecere, durată, interval (de timp). ♢ Loc. prep. În cursul... = în timpul cât durează ceva. În curs de... = în timp de... 2. Desfăşurare, mers, direcţie a unor evenimente. ♢ Expr. A da curs unei cereri = a lua în considerare, a rezolva o cerere. III. Preţ sau cost, la un moment dat, al unei hârtii de valoare în raport cu altă hârtie de valoare. ♢ Cursul acţiunilor = preţul la care se vând şi se cumpără acţiunile la un moment dat. Cursul bursei = preţul la care este cotată la un moment dat, la bursă, o hârtie de valoare, o valută străină etc. ♦ Putere de circulaţie a unei monede. – Lat. cursus (cu unele sensuri după fr. cours).

curs - CURS1, cursuri, s.n. I. 1. Mişcare a unei ape curgătoare în direcţia pantei; p. ext. albia, întinderea sau direcţia unei ape curgătoare. 2. (Înv.) Mers (repede). II. Fig. 1. Trecere, durată, interval (de timp). ♢ Loc. prep. În cursul... = în timpul cât durează ceva. În curs de... = în timp de... 2. Desfăşurare, mers, direcţie a unor evenimente. ♢ Expr. A da curs unei cereri = a lua în considerare, a rezolva o cerere. III. Preţ sau cost, la un moment dat, al unei hârtii de valoare în raport cu altă hârtie de valoare. ♢ Cursul acţiunilor = preţul la care se vând şi se cumpără acţiunile la un moment dat. Cursul bursei = preţul la care este cotată la un moment dat, la bursă, o hârtie de valoare, o valută străină etc. ♦ Putere de circulaţie a unei monede. – Lat. cursus (cu unele sensuri după fr. cours). CURS2, cursuri, s.n. 1. Expunere, predare a unei materii de studiu sub forma unui ciclu de lecţii sau de prelegeri; p. ext. oră sau totalitatea orelor de program destinate acestei expuneri. 2. Ciclu de lecţii tipărite, şapirografiate sau dactilografiate în volum (şi servind ca manual). – Din fr. cours.

curs - CURS1, cursuri, s.n. I. 1. Mişcare a unei ape curgătoare în direcţia pantei; p. ext. albia, întinderea sau direcţia unei ape curgătoare. 2. (Înv.) Mers (repede). II. Fig. 1. Trecere, durată, interval (de timp). ♢ Loc. prep. În cursul... = în timpul cât durează ceva. În curs de... = în timp de... 2. Desfăşurare, mers, direcţie a unor evenimente. ♢ Expr. A da curs unei cereri = a lua în considerare, a rezolva o cerere. III. Preţ sau cost, la un moment dat, al unei hârtii de valoare în raport cu altă hârtie de valoare. ♢ Cursul acţiunilor = preţul la care se vând şi se cumpără acţiunile la un moment dat. Cursul bursei = preţul la care este cotată la un moment dat, la bursă, o hârtie de valoare, o valută străină etc. ♦ Putere de circulaţie a unei monede. – Lat. cursus (cu unele sensuri după fr. cours). CURS2, cursuri, s.n. 1. Expunere, predare a unei materii de studiu sub forma unui ciclu de lecţii sau de prelegeri; p. ext. oră sau totalitatea orelor de program destinate acestei expuneri. 2. Ciclu de lecţii tipărite, şapirografiate sau dactilografiate în volum (şi servind ca manual). – Din fr. cours. CURS2 s. n. 1. preţ variabil, stabilit la bursă, cu care se cumpără şi se vând valutele şi hârtiile de valoare. 2. preţ al unităţii monetare dintr-o ţară, exprimat în unităţile băneşti ale altei ţări. o în ŭl = pe perioada; a da ~ unei cereri = a rezolva o cerere. (< lat. cursus, fr. cours)

curs - CURS1, cursuri, s.n. I. 1. Mişcare a unei ape curgătoare în direcţia pantei; p. ext. albia, întinderea sau direcţia unei ape curgătoare. 2. (Înv.) Mers (repede). II. Fig. 1. Trecere, durată, interval (de timp). ♢ Loc. prep. În cursul... = în timpul cât durează ceva. În curs de... = în timp de... 2. Desfăşurare, mers, direcţie a unor evenimente. ♢ Expr. A da curs unei cereri = a lua în considerare, a rezolva o cerere. III. Preţ sau cost, la un moment dat, al unei hârtii de valoare în raport cu altă hârtie de valoare. ♢ Cursul acţiunilor = preţul la care se vând şi se cumpără acţiunile la un moment dat. Cursul bursei = preţul la care este cotată la un moment dat, la bursă, o hârtie de valoare, o valută străină etc. ♦ Putere de circulaţie a unei monede. – Lat. cursus (cu unele sensuri după fr. cours). CURS2, cursuri, s.n. 1. Expunere, predare a unei materii de studiu sub forma unui ciclu de lecţii sau de prelegeri; p. ext. oră sau totalitatea orelor de program destinate acestei expuneri. 2. Ciclu de lecţii tipărite, şapirografiate sau dactilografiate în volum (şi servind ca manual). – Din fr. cours. CURS2 s. n. 1. preţ variabil, stabilit la bursă, cu care se cumpără şi se vând valutele şi hârtiile de valoare. 2. preţ al unităţii monetare dintr-o ţară, exprimat în unităţile băneşti ale altei ţări. o în ŭl = pe perioada; a da ~ unei cereri = a rezolva o cerere. (< lat. cursus, fr. cours) CURS1 s. n. 1. ciclu de lecţii sau prelegeri ţinute la o catedră de învăţământ superior. 2. volum care reuneşte un asemenea ciclu. (< fr. cours)

curs - CURS1, cursuri, s.n. I. 1. Mişcare a unei ape curgătoare în direcţia pantei; p. ext. albia, întinderea sau direcţia unei ape curgătoare. 2. (Înv.) Mers (repede). II. Fig. 1. Trecere, durată, interval (de timp). ♢ Loc. prep. În cursul... = în timpul cât durează ceva. În curs de... = în timp de... 2. Desfăşurare, mers, direcţie a unor evenimente. ♢ Expr. A da curs unei cereri = a lua în considerare, a rezolva o cerere. III. Preţ sau cost, la un moment dat, al unei hârtii de valoare în raport cu altă hârtie de valoare. ♢ Cursul acţiunilor = preţul la care se vând şi se cumpără acţiunile la un moment dat. Cursul bursei = preţul la care este cotată la un moment dat, la bursă, o hârtie de valoare, o valută străină etc. ♦ Putere de circulaţie a unei monede. – Lat. cursus (cu unele sensuri după fr. cours). CURS2, cursuri, s.n. 1. Expunere, predare a unei materii de studiu sub forma unui ciclu de lecţii sau de prelegeri; p. ext. oră sau totalitatea orelor de program destinate acestei expuneri. 2. Ciclu de lecţii tipărite, şapirografiate sau dactilografiate în volum (şi servind ca manual). – Din fr. cours. CURS2 s. n. 1. preţ variabil, stabilit la bursă, cu care se cumpără şi se vând valutele şi hârtiile de valoare. 2. preţ al unităţii monetare dintr-o ţară, exprimat în unităţile băneşti ale altei ţări. o în ŭl = pe perioada; a da ~ unei cereri = a rezolva o cerere. (< lat. cursus, fr. cours) CURS1 s. n. 1. ciclu de lecţii sau prelegeri ţinute la o catedră de învăţământ superior. 2. volum care reuneşte un asemenea ciclu. (< fr. cours) CURS s. v. alergare, cursă.

//
Copyright (C) DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL, cu condiţia păstrării acestei note. Detalii aici


//