Cauta un cuvant


larg - LARG, -Ă, (I) largi, adj. (II) larguri, s.n. I. Adj. 1. Care ocupă o suprafaţă mare, care este extins în toate direcţiile; întins, vast. ♢ Expr. În lumea largă = a) în locuri depărtate, departe; b) pretutindeni. 2. De dimensiuni mari; lat. ♢ Loc. adv. Pe larg = în mod amplu, amănunţit. ♦ (Despre recipiente sau cavităţi) Cu dimensiunea transversală mare; p. ext. cuprinzător, încăpător. ♢ Expr. Mână largă, se zice despre un om generos sau cheltuitor. ♦ (Despre veşminte) De o croială bogată, care permite mişcarea liberă a corpului; care este prea mare faţă de dimensiunile unei persoane. ♢ Expr. A da (ceva) cu mâneci largi = a da bucuros, cu voie bună; a fi darnic. ♦ (Despre gesturi, mişcări etc.) Desfăşurat în toată amploarea. ♦ Fig. Care nu este meschin, care este liber, generos, înaintat. Vederi largi. II. S.n. 1. (Articulat; urmat de determinări în genitiv care indică o suprafaţă) Întreaga suprafaţă (a unui loc); partea mai largă (a unui loc). ♦ Loc pe mare depărtat de ţărm. ♢ Loc. adv. În larg = departe de ţărm, pe apă. 2. Loc deschis care se întinde departe în toate direcţiile; întindere mare, spaţiu vast. ♢ Expr. A fi (sau a se simţi) la (sau în) largul său = a fi (sau a se simţi) în deplină libertate, nestingherit. – Lat. largus.

larg - LARG, -Ă, (I) largi, adj. (II) larguri, s.n. I. Adj. 1. Care ocupă o suprafaţă mare, care este extins în toate direcţiile; întins, vast. ♢ Expr. În lumea largă = a) în locuri depărtate, departe; b) pretutindeni. 2. De dimensiuni mari; lat. ♢ Loc. adv. Pe larg = în mod amplu, amănunţit. ♦ (Despre recipiente sau cavităţi) Cu dimensiunea transversală mare; p. ext. cuprinzător, încăpător. ♢ Expr. Mână largă, se zice despre un om generos sau cheltuitor. ♦ (Despre veşminte) De o croială bogată, care permite mişcarea liberă a corpului; care este prea mare faţă de dimensiunile unei persoane. ♢ Expr. A da (ceva) cu mâneci largi = a da bucuros, cu voie bună; a fi darnic. ♦ (Despre gesturi, mişcări etc.) Desfăşurat în toată amploarea. ♦ Fig. Care nu este meschin, care este liber, generos, înaintat. Vederi largi. II. S.n. 1. (Articulat; urmat de determinări în genitiv care indică o suprafaţă) Întreaga suprafaţă (a unui loc); partea mai largă (a unui loc). ♦ Loc pe mare depărtat de ţărm. ♢ Loc. adv. În larg = departe de ţărm, pe apă. 2. Loc deschis care se întinde departe în toate direcţiile; întindere mare, spaţiu vast. ♢ Expr. A fi (sau a se simţi) la (sau în) largul său = a fi (sau a se simţi) în deplină libertate, nestingherit. – Lat. largus. Larg ≠ îngust, strâmt, strâns, restrâns

larg - LARG, -Ă, (I) largi, adj. (II) larguri, s.n. I. Adj. 1. Care ocupă o suprafaţă mare, care este extins în toate direcţiile; întins, vast. ♢ Expr. În lumea largă = a) în locuri depărtate, departe; b) pretutindeni. 2. De dimensiuni mari; lat. ♢ Loc. adv. Pe larg = în mod amplu, amănunţit. ♦ (Despre recipiente sau cavităţi) Cu dimensiunea transversală mare; p. ext. cuprinzător, încăpător. ♢ Expr. Mână largă, se zice despre un om generos sau cheltuitor. ♦ (Despre veşminte) De o croială bogată, care permite mişcarea liberă a corpului; care este prea mare faţă de dimensiunile unei persoane. ♢ Expr. A da (ceva) cu mâneci largi = a da bucuros, cu voie bună; a fi darnic. ♦ (Despre gesturi, mişcări etc.) Desfăşurat în toată amploarea. ♦ Fig. Care nu este meschin, care este liber, generos, înaintat. Vederi largi. II. S.n. 1. (Articulat; urmat de determinări în genitiv care indică o suprafaţă) Întreaga suprafaţă (a unui loc); partea mai largă (a unui loc). ♦ Loc pe mare depărtat de ţărm. ♢ Loc. adv. În larg = departe de ţărm, pe apă. 2. Loc deschis care se întinde departe în toate direcţiile; întindere mare, spaţiu vast. ♢ Expr. A fi (sau a se simţi) la (sau în) largul său = a fi (sau a se simţi) în deplină libertate, nestingherit. – Lat. largus. Larg ≠ îngust, strâmt, strâns, restrâns LARG s. v. lărgime, lăţime.

larg - LARG, -Ă, (I) largi, adj. (II) larguri, s.n. I. Adj. 1. Care ocupă o suprafaţă mare, care este extins în toate direcţiile; întins, vast. ♢ Expr. În lumea largă = a) în locuri depărtate, departe; b) pretutindeni. 2. De dimensiuni mari; lat. ♢ Loc. adv. Pe larg = în mod amplu, amănunţit. ♦ (Despre recipiente sau cavităţi) Cu dimensiunea transversală mare; p. ext. cuprinzător, încăpător. ♢ Expr. Mână largă, se zice despre un om generos sau cheltuitor. ♦ (Despre veşminte) De o croială bogată, care permite mişcarea liberă a corpului; care este prea mare faţă de dimensiunile unei persoane. ♢ Expr. A da (ceva) cu mâneci largi = a da bucuros, cu voie bună; a fi darnic. ♦ (Despre gesturi, mişcări etc.) Desfăşurat în toată amploarea. ♦ Fig. Care nu este meschin, care este liber, generos, înaintat. Vederi largi. II. S.n. 1. (Articulat; urmat de determinări în genitiv care indică o suprafaţă) Întreaga suprafaţă (a unui loc); partea mai largă (a unui loc). ♦ Loc pe mare depărtat de ţărm. ♢ Loc. adv. În larg = departe de ţărm, pe apă. 2. Loc deschis care se întinde departe în toate direcţiile; întindere mare, spaţiu vast. ♢ Expr. A fi (sau a se simţi) la (sau în) largul său = a fi (sau a se simţi) în deplină libertate, nestingherit. – Lat. largus. Larg ≠ îngust, strâmt, strâns, restrâns LARG s. v. lărgime, lăţime. LARG adj. v. culant, darnic, generos, mări-nimos.

larg - LARG, -Ă, (I) largi, adj. (II) larguri, s.n. I. Adj. 1. Care ocupă o suprafaţă mare, care este extins în toate direcţiile; întins, vast. ♢ Expr. În lumea largă = a) în locuri depărtate, departe; b) pretutindeni. 2. De dimensiuni mari; lat. ♢ Loc. adv. Pe larg = în mod amplu, amănunţit. ♦ (Despre recipiente sau cavităţi) Cu dimensiunea transversală mare; p. ext. cuprinzător, încăpător. ♢ Expr. Mână largă, se zice despre un om generos sau cheltuitor. ♦ (Despre veşminte) De o croială bogată, care permite mişcarea liberă a corpului; care este prea mare faţă de dimensiunile unei persoane. ♢ Expr. A da (ceva) cu mâneci largi = a da bucuros, cu voie bună; a fi darnic. ♦ (Despre gesturi, mişcări etc.) Desfăşurat în toată amploarea. ♦ Fig. Care nu este meschin, care este liber, generos, înaintat. Vederi largi. II. S.n. 1. (Articulat; urmat de determinări în genitiv care indică o suprafaţă) Întreaga suprafaţă (a unui loc); partea mai largă (a unui loc). ♦ Loc pe mare depărtat de ţărm. ♢ Loc. adv. În larg = departe de ţărm, pe apă. 2. Loc deschis care se întinde departe în toate direcţiile; întindere mare, spaţiu vast. ♢ Expr. A fi (sau a se simţi) la (sau în) largul său = a fi (sau a se simţi) în deplină libertate, nestingherit. – Lat. largus. Larg ≠ îngust, strâmt, strâns, restrâns LARG s. v. lărgime, lăţime. LARG adj. v. culant, darnic, generos, mări-nimos. LARG adj. 1. v. întins. 2. v. spaţios. 3. amplu, întins, mare. (Ştirea ocupa un spaţiu ~ în ziar.) 4. întins, spaţios, vast. (Bulevarde ~.) 5. întins, lăbărţat, lărgit, lăţit. (Un pulover ~.) 6. lat, mare. (Pălărie cu boruri ~.) 7. liber, (înv. şi pop.) slobod. (O legătură prea ~.) 8. v. amplu.

//
Copyright (C) DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL, cu condiţia păstrării acestei note. Detalii aici


//