Cauta un cuvant


material - MATERIÁL, -Ă I. adj. 1. alcătuit din materie; (fil.) care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei. ♢ palpabil, concret, real. 2. care constă în bunuri (economice). II. s. n. 1. materie primă sau semifabricată din care se fac diverse bunuri. 2. totalitatea informaţiilor, a datelor necesare pentru întocmirea unei lucrări ştiinţifice, literare etc. (< fr. matériel, lat. materialis, germ. materiel)

material - MATERIÁL, -Ă I. adj. 1. alcătuit din materie; (fil.) care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei. ♢ palpabil, concret, real. 2. care constă în bunuri (economice). II. s. n. 1. materie primă sau semifabricată din care se fac diverse bunuri. 2. totalitatea informaţiilor, a datelor necesare pentru întocmirea unei lucrări ştiinţifice, literare etc. (< fr. matériel, lat. materialis, germ. materiel) MATERIÁL, -Ă, (I) materiali, -e, adj., (II) materiale, s.n. I Adj. 1. Care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei; care este alcătuit din materie. ♢ Cultură materială = totalitate a bunurilor şi a deprinderilor de producţie existente pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii. ♦ Palpabil, concret, real; faptic. ♦ Spec. Fizic, trupesc. 2. Care constă în bunuri economice, care ţine de venit, de avere, de aspectul economic sau pecuniar; care se referă la trai sau la întreţinerea vieţii. ♢ Bază materială = totalitate a mijloacelor (clădiri, instalaţii, forţă de muncă etc.) care permit desfăşurarea unei activităţi economice sau ştiinţifice. ♦ (Adverbial) Din punctul de vedere al situaţiei materiale (I 2); materialiceşte. II. S.n. 1. Totalitate a materiilor prime sau semifabricate din care pot fi executate diverse bunuri. ♢ Materiale plastice = nume generic al unui grup de materiale de sinteză care prezintă anumite particularităţi de structură, de compoziţie şi fizico-mecanice, având ca proprietate caracteristică generală calitatea de a putea fi prelucrate cu uşurinţă (sub acţiunea presiunii şi a temperaturii; mase plastice. 2. (Rar) Bun, produs. ♦ Ţesătură. Material de rochie. 3. Totalitate a documentelor, informaţiilor şi datelor necesare pentru elaborarea unei lucrări literare, ştiinţifice etc. ♦ Expunere scrisă care cuprinde date şi informaţii referitoare la o anumită problemă. [Pl. şi: (înv.) (II) materialuri. – [Pr.: -ri-al] – Din fr. matériel, lat. materialis.

material - MATERIÁL, -Ă I. adj. 1. alcătuit din materie; (fil.) care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei. ♢ palpabil, concret, real. 2. care constă în bunuri (economice). II. s. n. 1. materie primă sau semifabricată din care se fac diverse bunuri. 2. totalitatea informaţiilor, a datelor necesare pentru întocmirea unei lucrări ştiinţifice, literare etc. (< fr. matériel, lat. materialis, germ. materiel) MATERIÁL, -Ă, (I) materiali, -e, adj., (II) materiale, s.n. I Adj. 1. Care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei; care este alcătuit din materie. ♢ Cultură materială = totalitate a bunurilor şi a deprinderilor de producţie existente pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii. ♦ Palpabil, concret, real; faptic. ♦ Spec. Fizic, trupesc. 2. Care constă în bunuri economice, care ţine de venit, de avere, de aspectul economic sau pecuniar; care se referă la trai sau la întreţinerea vieţii. ♢ Bază materială = totalitate a mijloacelor (clădiri, instalaţii, forţă de muncă etc.) care permit desfăşurarea unei activităţi economice sau ştiinţifice. ♦ (Adverbial) Din punctul de vedere al situaţiei materiale (I 2); materialiceşte. II. S.n. 1. Totalitate a materiilor prime sau semifabricate din care pot fi executate diverse bunuri. ♢ Materiale plastice = nume generic al unui grup de materiale de sinteză care prezintă anumite particularităţi de structură, de compoziţie şi fizico-mecanice, având ca proprietate caracteristică generală calitatea de a putea fi prelucrate cu uşurinţă (sub acţiunea presiunii şi a temperaturii; mase plastice. 2. (Rar) Bun, produs. ♦ Ţesătură. Material de rochie. 3. Totalitate a documentelor, informaţiilor şi datelor necesare pentru elaborarea unei lucrări literare, ştiinţifice etc. ♦ Expunere scrisă care cuprinde date şi informaţii referitoare la o anumită problemă. [Pl. şi: (înv.) (II) materialuri. – [Pr.: -ri-al] – Din fr. matériel, lat. materialis. Material ≠ ideal, imaterial, nematerial, spiritual

material - MATERIÁL, -Ă I. adj. 1. alcătuit din materie; (fil.) care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei. ♢ palpabil, concret, real. 2. care constă în bunuri (economice). II. s. n. 1. materie primă sau semifabricată din care se fac diverse bunuri. 2. totalitatea informaţiilor, a datelor necesare pentru întocmirea unei lucrări ştiinţifice, literare etc. (< fr. matériel, lat. materialis, germ. materiel) MATERIÁL, -Ă, (I) materiali, -e, adj., (II) materiale, s.n. I Adj. 1. Care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei; care este alcătuit din materie. ♢ Cultură materială = totalitate a bunurilor şi a deprinderilor de producţie existente pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii. ♦ Palpabil, concret, real; faptic. ♦ Spec. Fizic, trupesc. 2. Care constă în bunuri economice, care ţine de venit, de avere, de aspectul economic sau pecuniar; care se referă la trai sau la întreţinerea vieţii. ♢ Bază materială = totalitate a mijloacelor (clădiri, instalaţii, forţă de muncă etc.) care permit desfăşurarea unei activităţi economice sau ştiinţifice. ♦ (Adverbial) Din punctul de vedere al situaţiei materiale (I 2); materialiceşte. II. S.n. 1. Totalitate a materiilor prime sau semifabricate din care pot fi executate diverse bunuri. ♢ Materiale plastice = nume generic al unui grup de materiale de sinteză care prezintă anumite particularităţi de structură, de compoziţie şi fizico-mecanice, având ca proprietate caracteristică generală calitatea de a putea fi prelucrate cu uşurinţă (sub acţiunea presiunii şi a temperaturii; mase plastice. 2. (Rar) Bun, produs. ♦ Ţesătură. Material de rochie. 3. Totalitate a documentelor, informaţiilor şi datelor necesare pentru elaborarea unei lucrări literare, ştiinţifice etc. ♦ Expunere scrisă care cuprinde date şi informaţii referitoare la o anumită problemă. [Pl. şi: (înv.) (II) materialuri. – [Pr.: -ri-al] – Din fr. matériel, lat. materialis. Material ≠ ideal, imaterial, nematerial, spiritual MATERIÁL s. v. ban, franc, gologan, para.

material - MATERIÁL, -Ă I. adj. 1. alcătuit din materie; (fil.) care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei. ♢ palpabil, concret, real. 2. care constă în bunuri (economice). II. s. n. 1. materie primă sau semifabricată din care se fac diverse bunuri. 2. totalitatea informaţiilor, a datelor necesare pentru întocmirea unei lucrări ştiinţifice, literare etc. (< fr. matériel, lat. materialis, germ. materiel) MATERIÁL, -Ă, (I) materiali, -e, adj., (II) materiale, s.n. I Adj. 1. Care aparţine realităţii obiective, existând independent de conştiinţă şi în afara ei; care este alcătuit din materie. ♢ Cultură materială = totalitate a bunurilor şi a deprinderilor de producţie existente pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii. ♦ Palpabil, concret, real; faptic. ♦ Spec. Fizic, trupesc. 2. Care constă în bunuri economice, care ţine de venit, de avere, de aspectul economic sau pecuniar; care se referă la trai sau la întreţinerea vieţii. ♢ Bază materială = totalitate a mijloacelor (clădiri, instalaţii, forţă de muncă etc.) care permit desfăşurarea unei activităţi economice sau ştiinţifice. ♦ (Adverbial) Din punctul de vedere al situaţiei materiale (I 2); materialiceşte. II. S.n. 1. Totalitate a materiilor prime sau semifabricate din care pot fi executate diverse bunuri. ♢ Materiale plastice = nume generic al unui grup de materiale de sinteză care prezintă anumite particularităţi de structură, de compoziţie şi fizico-mecanice, având ca proprietate caracteristică generală calitatea de a putea fi prelucrate cu uşurinţă (sub acţiunea presiunii şi a temperaturii; mase plastice. 2. (Rar) Bun, produs. ♦ Ţesătură. Material de rochie. 3. Totalitate a documentelor, informaţiilor şi datelor necesare pentru elaborarea unei lucrări literare, ştiinţifice etc. ♦ Expunere scrisă care cuprinde date şi informaţii referitoare la o anumită problemă. [Pl. şi: (înv.) (II) materialuri. – [Pr.: -ri-al] – Din fr. matériel, lat. materialis. Material ≠ ideal, imaterial, nematerial, spiritual MATERIÁL s. v. ban, franc, gologan, para. MATERIÁL adj. v. faptic.

//
Copyright (C) DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL, cu condiţia păstrării acestei note. Detalii aici


//